Maalauksen suunnittelu

Oikein suunniteltu ja toteutettu pintakäsittely on tärkeä osa teollisuustuotteiden valmistusprosessia – tutustu pintakäsittelyn eri vaihtoehtoihin

Jauhemaalaus, märkämaalaus vai erikoispinnoitus?  Asiantunteva maalaamo löytää oikean pinnoitusmenetelmän jokaiselle tuotteelle ja projektille

Pintakäsittely on tärkeä osa teollisuustuotteiden valmistusprosessissa. Virheettömästi suoritettu esikäsittely ja pintakäsittely takaavat tuotteille pitkän elinkaaren, sillä se suojaa asianmukaisesti toteutettuna tuotteita korroosiolta, UV-säteilyltä, kemikaali- ja ilmastorasitukselta sekä mekaaniselta kulutusrasitukselta. Tarkoituksenmukaisesti käsitelty pinta luo myös visuaalisuudellaan positiivista laatuvaikutelmaa tuotteista ja niitä valmistavista yrityksistä.

Maalaus ja maalit merkitsevät tänä päivänä huomattavasti laajempaa kokonaisuutta kuin pelkkää väriä tai tuotteen ulkonäön parantamista. Sekä märkämaaleilla että jauhemaaleilla luodaan tuotteille yhä enemmän myös funktionaalisia (toiminnallisia) ominaisuuksia visuaalisten ominaisuuksien lisäksi. Näitä ovat mm:

 • Antigraffitiominaisuudet
 • Säteilyä ja / tai valoa absorboivat ominaisuudet
 • Kitkaa lisäävät tai vähentävät ominaisuudet
 • Antigassing -ominaisuudet
 • Antibakteria- / antimikrobia- (AMI) / hygieniaominaisuudet
 • Sähkönjohtavuusominaisuudet
 • Häiriösuojausominaisuudet
 • Infrasuojaus- eli häiveominaisuudet (Naamiomaalit)
 • Voimakkaasti sähköä eristävät ominaisuudet
 • Kuumankesto-ominaisuudet
 • Kosketustuntumaa parantavat ja muuttavat ominaisuudet
 • Naarmuuntumista vähentävät ominaisuudet
 • Aero- ja hydrodynaamiset ominaisuudet
 • Tiivistävät, täyttävät ja tasoittavat ominaisuudet
 • Kesto- ja kulutusominaisuudet / Voimakasta mekaanista rasitusta kestävät ominaisuudet
 • Antifoulingominaisuudet
 • Likaa hylkivät ja lian tarttumista estävät ominaisuudet
 • Maalattujen pintojen liukkautta vähentävät ominaisuudet
 • Kondenssiveden muodostumista estävät ominaisuudet
 • Jousto-ominaisuudet
 • Lämpöä heijastavat / viilentävät ominaisuudet
 • Valoa heijastavat / jälkivalaisevat ominaisuudet
 • Muut funktionaaliset ominaisuudet

Etsitkö osaavaa, varmaa, nopeaa ja asiantuntevaa yhteistyökumppania teollisuuden kappaletavaran pintakäsittelyalihankkijaksi? Oletko tietoinen eri mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista valitessasi parasta menetelmää ja toimittajaa?

Jauhemaalaus – ympäristöystävällinen ja kulutusta kestävä vaihtoehto

Mikäli tarpeisiisi kuuluu erittäin kovaa mekaanista ja kemiallista kulutusta kestävä pintakäsittely metallituotteille tai vaikkapa nopea ja edullinen maalaus suurivolyymiselle kappaletavaralle – jauhemaalaus on yleensä kannattavin ratkaisu. Jauhemaalauksella käsitellään tavanomaisesti metallituotteet, mutta myös muusta materiaalista valmistettuja tuotteita voidaan jauhemaalata, mikäli niiden materiaali täyttää jauhemaalauksen asettamat kriteerit. Myös sähköä johtavat ESD-maalaukset voidaan suorittaa kustannustehokkaasti tällä menetelmällä.

Jauhemaalaus on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä siinä ei käytetä lainkaan liuottimia, jolloin myös VOC-päästöt jäävät syntymättä. Myös suurin osa maalausprosessin aikana ohiruiskutetusta maalista voidaan kerätä talteen ja käyttää uudelleen. Tämä pitää menetelmän hyötysuhteen korkeana.

Mitä jauhemaalaus on käytännössä?

Jauhemaalaus eli pulverimaalaus / polttomaalaus on maalausmenetelmä, jossa pinnoitettavat kappaleet ruiskutetaan elektrostaattisesti varatulla jauheella. Tämän jälkeen kappaleet siirretään polttouuniin 10 – 25 minuutiksi jolloin jauheen molekyylirakenne verkkoutuu lämmön vaikutuksesta niin, että jauhe sulaa ja tarttuu tiukasti kiinni tuotteeseen. Tästä syystä menetelmä on saanut kolmannen nimensä: polttomaalaus.

Maalijauheen sideaineena käytetään useimmiten epoksi-, polyesteri-, epoksipolyesteri-, sekä polyuretaanipohjaista seosta. Sideaineista polyesteri ja polyuretaani soveltuvat parhaiten ulkokäyttöön hyvän UV- ja säänkestävyytensä vuoksi. Epoksit ja epoksipolyesterit kestävät mekaanista jaa happoista kemiallista rasitusta parhaiten. Vaativimpiin happorasituksen alaisiin kohteisiin käytetään haponkestävää erikoisepoksijauhetta tai vastaavaa 2-komponenttista märkämaalia. Korrosionestopohjamaalauksissa metallipohjaisista sinkkijauheista ollaan siirtymässä vastaaviin sinkkivapaisiin tuotteisiin. Silikonisideaineista jauhemaalia, ns. kuumankestomaalia käytetään tuotteisiin, joiden lämpötila kohoaa käytössä 200 – 650 asteeseen. Lisäksi tarjolla on kattava valikoima erikoispinnoitteita, mm. antigassing- (valukappaleiden maalaukseen) ja antibakteria- (korkean hygieniatason kohteisiin) -tyyppiset jauhemaalit sekä lukuisat muut täsmätuotteet lähestulkoon kaikkiin käyttökohteisiin.

Jauhemaalauksen onnistumisen ja laadukkaan lopputuloksen kannalta maalattavan pinnan puhdistus ja siihen liittyvä muu esikäsittely on erittäin tärkeää. Metallipintojen pohjustamiseen käytetään yleensä pesevää ja tarvittaessa myös lievästi peittaavaa fosfatointia, jossa metallipinnalle muodostuu erittäin ohut metallifosfaattikalvo, joka parantaa maalikalvon tarttuvuutta ja lisää korroosiokestävyyttä. Tätä esikäsittelyä täydennetään tarvittaessa jälkipassivoinilla, joka täyttää fosfatointikalvon kiderakenteeseen jääneet hyvin pienet aukot. Tämä on erinomainen ominaisuus tuotteille joilta vaaditaan tavanomaista korkeampia rasitusluokkia, kestävyyttä kovassa mekaanisessa ja kemiallisessa rasituksessa sekä vaihtelevissa sääolosuhteissa ympäri vuoden. Nykyään käytetään yhä enemmän myös fosfaattivapaata konversioesikäsittelyä eli nanotekniikkaan perustuvaa pesevää tartuntakäsittelyä.

Jauhemaalauksen automatisointi

Jauhemaalauksessa käytetään useimmiten automaattimaalauslinjaa, jossa tuotteet liikkuvat automaattikuljettimessa kaikkien pintakäsittelyvaiheiden läpi. Varsinkin muodoiltaan selkeiden ja kooltaan pienehköjen kappaleiden ympärimaalauksessa ns. non-stop -tyyppinen maalauslinja on tehokkaimmillaan. Neljä- tai useampivaiheisen pesevän fosfatoinnin jälkeen kappaleet siirtyvät jälkipassivoinnin kautta kuivaukseen. Tämän jälkeen joko maalausrobotti tai traverssi (ylhäältä alas liikkuvalla liikkeellä toimiva automaattimaalauslaite) saa oikeaoppisesti ohjelmoituna aikaan tasaisen jauhepinnan. Moniulotteisten kappaleiden pintakäsittelyä voidaan täydentää automaattiruiskutuksen jälkeen manuaaliruiskutuksella, jolloin saadaan aikaiseksi paras mahdollinen lopputulos.

Tämän jälkeen kappaleet siirtyvät uuniin maalityypistä riippuen 180-200 asteen lämpötilaan, jossa maalijauheen molekyylirakenne verkkoutuu ja maali sulaa kiinni kappaleen pintaan. Uunituksen jälkeen kappaleiden annetaan jäähtyä, jonka jälkeen ne ovat valmiita käyttöön tai pakattavaksi asiakkaan toiveiden mukaisesti kuljetusta varten. Kaikki nämä vaiheet ovat käytössä täysin automatisoituina 110 metriä pitkällä automaattimaalauslinjallamme. Linjan suuri teho yhdistettynä kompaktiin rakenteeseen mahdollistaa samanaikaisesti erittäin suuren kapasiteetin ja joustavan tuotantoketjun. Kappaleita voidaan käsitellä aina yksittäisistä prototyypeistä esim. 100 000:n kappaleen suursarjoihin asti.

Mihin tarkoituksiin jauhemaalaus soveltuu?

Jauhemaalausta käytetään yleisesti teollisuudessa erilaisten metallituotteiden pinnoittamiseen. Pulverimaalaus antaa tuotteille erittäin kovan niin mekaanista kuin kemiallistakin kulutusta hyvin kestävän pinnan. Etenkin suurivolyymisissa ohutlevytuotteissa jauhemaalauksen edut pääsevät hyvin esiin, sillä se on edullinen, nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä. Jauhemaalaus soveltuu mainiosti niin moniulotteisille kappaleille kuin valutuotteillekin. Joissain tapauksissa myös puu-, muovi-, ja komposiittituotteita on mahdollista jauhemaalata. Tuotteiden on vain täytettävä jauhemaalauksen niille asettamat kriteerit.

Märkämaalaus - parasta pintaa tuotteillesi

 Märkämaalaus eli 1- tai 2-komponenttimaalaus on edelleen nykyaikainen pintakäsittelymetodi, mikäli se toteutetaan uusimmilla materiaaleilla ja laitteilla, sekä asianmukaisessa prosessiympäristössä ammattimaisesti ja huolellisesti suoritettuna. Vaativia kohteita pinnoitettaessa käytetään kellosepäntyönä valmistettuja tarkkuustyökaluja.

Menetelmä tarjoaa laajimman skaalan erilaisia värisävyjä, kiiltoasteita, (erikois)ominaisuuksia,  erilaisten olosuhteiden ja rasitusten kestävyyttä sekä pisimmät elinkaaret kovimpiin ilmasto- ja kemikaalirasituksiin. Uusimmilla märkämaalauslaitteilla mahdollistetaan myös pieni hävikki (ohiruiskutusprosentti) ja erittäin pienet VOC-päästöt. Uusimman sukupolven märkämaalit tarjoavat tarvittaessa sekä tasaisimman pinnan että korkeimman kiillon ja pinnankovuuden. Säänkestävyys on tärkeää ja jopa välttämätöntä esimerkiksi ilmailu- ja meriteollisuuden tuotteissa. Tästä syystä korkeat rasitusluokat, kuten C5-M (L-H) ja C5-i (L-H) ovat nykyisillä märkämaaleilla jo arkipäivää.

Mihin tarkoituksiin märkämaalaus soveltuu?

Tätä menetelmää käytetään usein silloin kun jokin tuotteen osa, materiaali tai osa tuotteen materiaalista ei salli muita pinnoitusmenetelmiä, esim. jauhemaalausta. Tähän voivat olla syynä vaikkapa rajoitukset tuotteen lämmönkestävyydessä, värisävyvaatimukset, tuotteen suuri koko tai tuotteen pinnoitteelta vaaditut erikoisominaisuudet. Perinteisilläkin pinnoitteilla voidaan päästä prosessista riippuen erinomaisiin tuloksiin. Niillä voidaan saavuttaa korkeat rasitusluokkavaatimukset täyttäviä pintoja, mm. ankariin meri-ilmasto-olosuhteisiin ja vaativiin teollisuusympäristöihin, joissa ilmankosteus on korkea ja / tai olosuhteet syövyttäviä.

Tämäkään ei aina riitä, sillä joskus pinnoitteilta vaaditaan vieläkin enemmän ja erikoisempia ominaisuuksia. Tällöin erikoispinnoitteilla voidaan luoda korkeat kriteerit täyttäviä ominaisuuksia, kuten infrasuojaus- eli häiveominaisuuksia tai tavallista korkeampia lämmön- ja haponkestoja. Tämänkaltaisia erikoispinnoitteita käytetään yleisesti mm. ilmailu- ja lentokoneteollisuudessa, sekä laiva-, meri- ja militaariteollisuudessa.

Elektroniikka- ja sähköteollisuuden mekaniikkaosien märkämaalaus on myös helposti toteutettavissa märkämaalauksilla, mikäli tuotteen omat tai tuotteen loppukäytöltä vaadittavat erikoisominaisuudet eivät salli muita menetelmiä, esimerkiksi jauhemaalausta. Sähköäjohtavat ESD-maalaukset ja häiriösuojauksissa käytettävät EMC-maalaukset onnistuvat meillä nopeasti ja asiantuntevasti suojauksineen.

Premium-luokan pintakäsittelyä jo yli 50 vuoden ajan

VTM-yhtiöt on jauhemaalauksen ja märkämaalauksen kokenut ja asiantunteva palveluntarjoaja. Tilaajana käytössäsi on yli 50 vuoden kokemus teollisesta tuotemaalauksesta kaikkine siihen liittyvine toimintoineen. Korkea laatu, luotettavuus, joustavuus sekä asiakastyytyväisyys ovat tilaajalle elintärkeitä. Olemme sitoutuneet näihin arvoihin ja niiden asiantuntevaan toteuttamiseen 100-prosenttisesti.

Pintakäsittelypalveluiden hankintaprosessi on muodostettu asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman vaivattomaksi ja suoraviivaiseksi. Näin tilaajalle jää mahdollisimman paljon aikaa ja resursseja keskitettäväksi varsinaisiin ydintehtäviinsä. Ammattitaitomme, innovatiivinen ajattelumme ja kokemuksemme yhdistettynä alan uusimpaan teknologiaan, toimitusvarmuuteen ja korkeaan laatuun takaa projekteillesi menestyksellisimmän läpiviennin ja tyytyväisimmät loppukäyttäjät.