Teollisuusmaalaus / teollinen maalaus: oikein suunniteltu ja toteutettu maalaus on tärkeä osa teollisuustuotteiden valmistusprosessia – tutustu teollisen pintakäsittelyn eri vaihtoehtoihin
Oikea pinnoitusmenetelmä jokaiselle projektille
Pintakäsittely on tärkeä osa teollisuustuotteiden valmistusprosessia. Virheettömästi suoritettu maalaus takaa tuotteelle pitkän elinkaaren, sillä se suojaa asianmukaisesti toteutettuna tuotetta korroosiolta, UV-säteilyltä ja kemikaali- tai ilmastorasitukselta parhaimmillaan kymmeniä vuosia, jopa ilman huoltomaalausta. Tarkoituksenmukaisesti käsitelty pinta luo myös visuaalisuudellaan positiivista laatuvaikutelmaa tuotteesta ja sitä valmistavasta yrityksestä.
Etsitkö osaavaa, varmaa, nopeaa ja asiantuntevaa yhteistyökumppania teollisuuden kappaletavaran pintakäsittelijäksi? Oletko tietoinen eri mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista valitessasi parasta menetelmää ja toimittajaa?
Jauhemaalaus – ympäristöystävällinen ja kulutusta kestävä vaihtoehto
Mikäli tarpeisiisi kuuluu erittäin kovaa mekaanista ja kemiallista kulutusta kestävä pintakäsittely metallituotteille, tai vaikkapa nopea ja edullinen maalaus suurivolyymiselle kappaletavaralle, on jauhemaalaus yleensä kannattavin ratkaisu. Jauhemaalauksella käsitellään tavanomaisesti metallituotteita, mutta myös muusta materiaalista valmistettuja tuotteita voidaan jauhemaalata, mikäli niiden materiaali täyttää erityyppisten jauhemaalien edellyttämät kriteerit. Myös sähköä johtavat ESD-maalaukset voidaan useimmiten suorittaa kustannustehokkaimmin juuri pulverimaalausmenetelmällä.
Jauhemaalaus on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä siinä ei käytetä lainkaan liuottimia, jolloin VOC-päästöjä ei synny. Myös suurin osa maalausprosessin aikana ohiruiskutetusta maalista voidaan kerätä talteen ja käyttää uudelleen. Tämä pitää menetelmän hyötysuhteen korkeana.
Mitä jauhemaalaus on käytännössä?
Jauhemaalaus eli pulverimaalaus / polttomaalaus on maalausmenetelmä, jossa pinnoitettavat kappaleet maadoitetaan ja ruiskutetaan elektrostaattisesti varatulla maalijauheella. Tämän jälkeen kappaleet siirtyvät polttouuniin 10 – 25 minuutiksi, jolloin jauheen molekyylirakenne verkkoutuu lämmön vaikutuksesta siten, että jauhe sulaa ja tarttuu tiukasti kiinni tuotteeseen. Tästä syystä menetelmä on saanut kolmannen nimensä: polttomaalaus.
Maalijauheen sideaineena käytetään useimmiten epoksi-, polyesteri-, epoksipolyesteri-, sekä polyuretaanipohjaista seosta. Sideaineista polyesteri ja polyuretaani soveltuvat parhaiten ulkokäyttöön hyvän UV- ja säänkestävyytensä vuoksi. Epoksit ja epoksipolyesterit kestävät mekaanista ja happoista kemiallista rasitusta parhaiten. Vaativimpiin upotus- ja happorasituksen, sekä voimakkaan alkaalirasituksen alaisiin kohteisiin käytetään erikoisepoksijauhetta tai vastaavaa 2-komponenttista märkämaalia. Korrosionestopohjamaalauksissa käytetään joko ruosteenestopigmenttiä sisältävää, voimakkaasti sinkkipitoista, tai ympäristöystävällistä sinkkivapaata pohjamaalia kohteen vaativuuden mukaan. Silikonisideaineista jauhemaalia, ns. kuumankestomaalia käytetään tuotteisiin, joiden lämpötila kohoaa käytössä 200 – 650 asteeseen. Lisäksi tarjolla on kattava valikoima erikoispinnoitteita, mm. antigassing- (valukappaleiden maalaukseen) ja antibakteria- (korkean hygieniatason kohteisiin) -tyyppiset jauhemaalit sekä lukuisat muut täsmätuotteet lähestulkoon kaikkiin käyttökohteisiin.
Jauhemaalauksen onnistumisen ja laadukkaan lopputuloksen kannalta maalattavan pinnan puhdistus ja siihen liittyvä muu esikäsittely on erittäin tärkeää. Metallipintojen pohjustamiseen käytetään yleensä pesevää ja tarvittaessa myös lievästi peittaavaa fosfatointia, jossa metallipinnalle muodostuu erittäin ohut metallifosfaattikalvo, joka parantaa maalikalvon tarttuvuutta ja lisää korroosiokestävyyttä. Tätä esikäsittelyä täydennetään tarvittaessa jälkipassivoinilla, joka täyttää fosfatointikalvon kiderakenteeseen jääneet hyvin pienet aukot. Tämä on erinomainen ominaisuus tuotteille joilta vaaditaan tavanomaista korkeampia rasitusluokkia, kestävyyttä kovassa mekaanisessa ja kemiallisessa rasituksessa sekä vaihtelevissa sääolosuhteissa ympäri vuoden. Nykyään käytetään yhä enemmän myös fosfaattivapaata konversioesikäsittelyä eli nanotekniikkaan perustuvaa pesevää tartuntakäsittelyä.
Jauhemaalauksen automatisointi
Jauhemaalauksessa käytetään useimmiten automaattimaalauslinjaa, jossa tuotteet liikkuvat automaattikuljettimessa kaikkien pintakäsittelyvaiheiden läpi. Varsinkin muodoiltaan selkeiden ja kooltaan pienehköjen kappaleiden ympärimaalauksessa ns. non-stop -tyyppinen maalauslinja on tehokkaimmillaan. Neljä- tai useampivaiheisen pesevän fosfatoinnin jälkeen kappaleet siirtyvät jälkipassivoinnin kautta kuivaukseen. Tämän jälkeen joko maalausrobotti tai traverssi (ylhäältä alas liikkuvalla liikkeellä toimiva automaattimaalauslaite) saa oikeaoppisesti ohjelmoituna aikaan tasaisen jauhepinnan.
Moniulotteisten kappaleiden pintakäsittelyä voidaan täydentää automaattiruiskutuksen jälkeen manuaaliruiskutuksella, jolloin saadaan aikaiseksi paras ja tasaisin mahdollinen lopputulos. Tämän jälkeen kappaleet siirtyvät uuniin maalityypistä riippuen 120-200 asteen lämpötilaan, jossa maalijauheen molekyylirakenne verkkoutuu ja maali sulaa tiukasti kiinni kappaleen pintaan. Uunituksen jälkeen kappaleet siirtyvät automaattisesti jäähdytysvaiheeseen, jonka jälkeen ne ovat valmiita käyttöön tai pakattavaksi asiakkaan toiveiden mukaisesti kuljetusta varten. Kaikki vaiheet tapahtuvat jatkuvatoimisina ja täysin automatisoituina 110 metriä pitkällä automaattimaalauslinjallamme. Linjan suuri teho yhdistettynä kompaktiin rakenteeseen mahdollistaa samanaikaisesti erittäin suuren kapasiteetin ja joustavan tuotantoketjun. Kappaleita voidaan käsitellä aina yksittäisistä prototyypeistä esim. 100 000:n kappaleen suursarjoihin asti.
Mihin tarkoituksiin jauhemaalaus soveltuu?
Jauhemaalausta käytetään yleisesti teollisuudessa erilaisten metallituotteiden pinnoittamiseen. Pulverimaalaus antaa tuotteille erittäin kovan niin mekaanista kuin kemiallistakin kulutusta hyvin kestävän pinnan. Etenkin suurivolyymisissa ohutlevytuotteissa jauhemaalauksen edut pääsevät hyvin esiin, sillä se on edullinen, nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä. Jauhemaalaus soveltuu mainiosti niin moniulotteisille kappaleille kuin valutuotteillekin. Joissain tapauksissa myös puu-, muovi-, ja komposiittituotteita on mahdollista jauhemaalata. Tuotteiden on vain täytettävä jauhemaalauksen niille asettamat kriteerit.
Märkämaalaus – parasta pintaa tuotteillesi
Märkämaalaus, eli 1- tai 2-komponenttimaalaus on nykyaikainen, tehokas ja kestävä pintakäsittelymetodi, kun se toteutetaan uusimmilla materiaaleilla ja laitteilla, sekä asianmukaisessa prosessiympäristössä ammattilaisten huolellisesti suorittamana. Vaativia kohteita pinnoitettaessa käytetään kellosepäntyönä valmistettuja tarkkuustyökaluja. Menetelmä tarjoaa laajimman skaalan erilaisia värisävyjä, kiiltoasteita, (erikois)ominaisuuksia, erilaisten olosuhteiden ja rasitusten kestävyyttä sekä pisimmät elinkaaret kovimpiin ilmasto- ja kemikaalirasituksiin. Uusimmilla märkämaalauslaitteilla mahdollistetaan myös pieni hävikki (ohiruiskutusprosentti) ja erittäin pienet VOC-päästöt.
Uusimman sukupolven märkämaalit tarjoavat tarvittaessa sekä tasaisimman pinnan että korkeimman kiillon ja pinnankovuuden. Säänkestävyys on tärkeää ja jopa välttämätöntä esimerkiksi ilmailu- ja meriteollisuuden tuotteissa. Tästä syystä korkeat rasitusluokat, kuten C5-M (L-H) ja C5-i (L-H) ovat nykyisillä märkämaaleilla jo arkipäivää.
Mihin tarkoituksiin märkämaalaus soveltuu?
Tätä menetelmää käytetään usein silloin kun jokin tuotteen osa, materiaali tai osa tuotteen materiaalista ei salli muita pinnoitusmenetelmiä, esim. jauhemaalausta. Tähän voivat olla syynä vaikkapa rajoitukset tuotteen lämmönkestävyydessä, värisävyvaatimukset, tuotteen suuri koko tai tuotteen pinnoitteelta vaaditut erikoisominaisuudet. Perinteisilläkin pinnoitteilla voidaan päästä prosessista riippuen erinomaisiin tuloksiin. Niillä voidaan saavuttaa korkeat rasitusluokkavaatimukset täyttäviä pintoja, mm. ankariin meri-ilmasto-olosuhteisiin ja vaativiin teollisuusympäristöihin, joissa ilmankosteus on korkea ja / tai olosuhteet syövyttäviä.
Tämäkään ei aina riitä, sillä joskus pinnoitteilta vaaditaan vieläkin enemmän ja erikoisempia ominaisuuksia. Tällöin erikoispinnoitteilla voidaan luoda korkeat kriteerit täyttäviä ominaisuuksia, kuten infrasuojaus- eli häiveominaisuuksia tai tavallista korkeampia lämmön- ja haponkestoja. Tämänkaltaisia erikoispinnoitteita käytetään yleisesti mm. ilmailu- ja lentokoneteollisuudessa, sekä laiva-, meri- ja militaariteollisuudessa.
Elektroniikka- ja sähköteollisuuden mekaniikkaosien märkämaalaus on myös helposti toteutettavissa märkämaalauksilla, mikäli tuotteen omat tai tuotteen loppukäytöltä vaadittavat erikoisominaisuudet eivät salli muita menetelmiä, esimerkiksi jauhemaalausta. Sähköäjohtavat ESD-maalaukset ja häiriösuojauksissa käytettävät EMC-maalaukset onnistuvat meillä nopeasti ja asiantuntevasti suojauksineen.
Premium-luokan pintakäsittelyä jo yli 50 vuoden ajan
VTM-yhtiöt on jauhemaalauksen ja märkämaalauksen kokenut ja asiantunteva palveluntarjoaja. Tilaajana käytössäsi on yli 50 vuoden kokemus teollisesta tuotemaalauksesta kaikkine siihen liittyvine toimintoineen. Korkea laatu, luotettavuus, joustavuus sekä asiakastyytyväisyys ovat tilaajalle elintärkeitä. Olemme sitoutuneet näihin arvoihin ja niiden asiantuntevaan toteuttamiseen 100-prosenttisesti. Pintakäsittelypalveluiden hankintaprosessi on muodostettu asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman vaivattomaksi ja suoraviivaiseksi. Näin tilaajalle jää mahdollisimman paljon aikaa ja resursseja keskitettäväksi varsinaisiin ydintehtäviinsä. Ammattitaitomme, innovatiivinen ajattelumme ja kokemuksemme yhdistettynä alan uusimpaan teknologiaan, toimitusvarmuuteen ja korkeaan laatuun takaa projekteillesi menestyksellisimmän läpiviennin ja tyytyväisimmät loppukäyttäjät.