Märkämaalaus | 2-komponenttimaalaus

Märkämaalaus– ja 2-komponenttimaalaus- sekä muut maalauspalvelut teollisuudelle suoritetaan yleisimmin uusimman SFS EN ISO 12944-8:2017 -standardin mukaisesti. Uusin märkämaalausstandardi ISO 12944-8 / 6.3.2018 tuo mukanaan uusia rasitusluokkia, myös upotusrasitukseen ja kestävyysluokitukseen. Näistä tärkeimmät ovat:

 • Offshore- ja muihin ääriolosuhteisiin sopivimmat maalausjärjestelmät määrittävä rasitusluokka CX
 • Uudet ehdot meri- ja murtoveteen upotettujen rakenteiden katodisesta suojauksesta (IM4)
 • Uusi kestävyysluokka VH (erittäin korkea) kaikkein pisimmälle, yli 25 vuoden kestoajalle.

Märkämaalaus on paras – ja usein ainoa vaihtoehto kaikissa niissä tapauksissa, joissa tuotteen materiaali tai jokin sen osa ei salli muuntyyppisten pinnoitusmenetelmien käyttöä tuotteen lämmönkestävyyden, vaaditun värisävyn, kappaleen koko-, tai painoluokan tai pinnoitteilta vaadittujen erikoisominaisuuksien vuoksi. Mm. ilmailuteollisuus-, meriteollisuus- ja militaariteollisuustuotteet pinnoitetaan pääosin 2-komponenttisilla pinnoitteilla, joista osa luokitellaan erikoispinnoitteiksi.

Perinteisilläkin 2-k –pinnoitteilla päästään prosesseista riippuen C5-M (L-H) / C5-I (L-H)  –rasitusluokan lopputuloksiin, erikoispinnoitteilla puolestaan voidaan tuotteille asettaa muita vaadittavia ominaisuuksia, kuten infrasuojaus- (häive)ominaisuuksia tai erityisen korkeita lämmönkesto-ominaisuuksia. Erilaiset tuotteen materiaalipinnan olomuotoa tai materiaalituntumaa muuttavat struktuuri- ja muut pinnoitemenetelmät ovat yleistyneet nopeasti tavanomaisten maalausmenetelmien rinnalla. Perustietoa märkämaalauksesta ja märkämaalaukseen liittyvistä esikäsittelyistä löydät täältä: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/metallituotemaalaus/lisa.html

Em. menetelmillä saadaan syntymään näyttäviä ja ominaisuuksiltaan vaativiinkin olosuhteisiin sopivia pintoja. Pinnoitteiden kiiltoasteet voidaan valita vapaasti alkaen täysin himmeästä mattapinnasta, päätyen korkeakiiltoisiin High-Gloss / Full Gloss –pintoihin asti.
Märkämaalien sekä 1- ja 2-komponenttisten pinnoiteyyppien pääryhmät ovat:

 1. Epoksi
 2. Polyuretaani
 3. Akryyli
 4. Akryylipolyuretaani
 5. Silikoni (Lämmönkestävä maali 400 – 650 astetta)
 6. Keraamiset pinnoitteet

Märkämaalausta | 2-komponenttimaalausta | -pinnoitusta voidaan käyttää seuraavien tuoteryhmien pintakäsittelyssä:

 1. Metallien ja metallituotteiden pinnoitus, maalaus ja lakkaus
 2. Muovien ja muovituotteiden maalaus ja lakkaus
 3. Puutuotteiden maalaus ja lakkaus
 4. Kumi- lasi- ja komposiittituotteiden pinnoitus ja maalaus / lakkaus