Jauhemaalaus | Pulverimaalaus | Polttomaalaus

Jauhemaalaus eli pulverimaalaus (=polttomaalaus) on yleisin metallien ja metallituotteiden maalaus- ja lakkausmenetelmä. Se antaa parhaimmillaan erittäin kovan, kulutusta kestävän ja siten suojaavilta ominaisuuksiltaan pitkäikäisen pinnan metallille. Jauhemaalaus kestää sekä mekaanista että kemiallista kulutusta ja upotusrasitusta erittäin hyvin, joten se soveltuu monipuolisena menetelmänä kaikille metalleille.

Varsinkin suurivolyymisissa ohutlevytuotteissa jauhemaalauksen edut nousevat esiin parhaiten; se on edullinen, ekologinen, nopea ja kestävä pinnoitus, joka soveltuu mainiosti myös moniulotteisille kappaleille sekä valutuotteille. Sähköäjohtavat ESD-maalaukset toteutetaan yleensä jauhemaalauksella, elleivät tuotteiden tietyt ominaisuudet edellytä märkämaalin käyttöä. Jauhemaalauksella on mahdollista toteuttaa kaikkien SFS-EN ISO 12944 -standardien mukaiset pintakäsittely-yhdistelmät.

Lisäksi käytettävissä on laaja valikoima alla mainittuihin  jauhemaalityyppeihin perustuvia erikoispinnoitteita, joilla voidaan luoda tuotteille tarvittavia erikoisominaisuuksia; esimerkiksi antigraffiti-, antigassing- tai antibakteriaominaisuuksia. Myös ruosteenestopigmenttiä sisältävien korroosionestopohjamaalausten sekä kromi- ja helmiäispintojen toteuttaminen on useimmissa tapauksissa kannattavinta suorittaa jauhemaaleilla. Antigassing- jauhemaalit ovat kaasua absorboivia, eli tarkoitettu lähinnä valujen ja muiden huokoisten materiaalien ja kappaleiden jauhepinnoittamiseen.

Jossain määrin myös puu-, muovi-, ja komposiittituotteita on mahdollista jauhemaalata, mikäli ko. materiaalit tai niistä valmistetut tuotteet täyttävät niille tarkoitettujen jauhemaalien asettamat kriteerit.

Jauhemaalauksen (pulverimaalauksen) päätyypit:

  1. Epoksi
  2. Epoksipolyesteri (mikseri)
  3. Polyesteri
  4. Polyuretaani
  5. Silikoni

Epoksi ja epoksipolyesteri ovat erinomaisia sisäkäyttöön tarkoitetuille tuotteille ja / tai jos vaaditaan liuottimia tai muita kemikaaleja hyvin kestävä maalaus. Näillä on myös suurin pinnan kovuus, joten ne kestävät mekaanista kulutusta parhaiten.

Polyesteri sopii hyvin ulkokäyttöön tarkoitetulle tuotteille, koska sillä on hyvä sään- ja UV-säteiden kestävyys. Polyesterijauhemaali on myös jauhemaaliksi suhteellisen elastista, joten se sopii kohteisiin joihin on oletettavissa törmäys- tai kolhiintumisrasitusta. Käytännössä maalityypin joustavan ominaisuuden ja hyvän kiinnipysyvyyden voi todeta perinteisellä “Miranol” -testillä, jossa kaksi putkea lyödään toisiaan vasten. Korostamme kuitenkin että paras kiinnipysyvyys saavutetaan maalityypistä riippumatta ainoastaan kunnollisella esikäsittelyllä.

Polyuretaani: Sama kuin edellä, myös sisäkäyttöön kun vaaditaan erityisen sileää ja kiiltävää pinnanlaatua

Silikoni: Lämmönkestävä jauhemaali, joka toimii perinteisten lämpömaalien tavoin, eli sietää käytössä korkeita lämpötiloja (400–650 astetta).

Jauhemaalausta voidaan käyttää seuraavien tuoteryhmien pintakäsittelyssä: